TÉMÁK, Kategóriák

Az izzadás megszüntetése: dezodorok és izzadásgátlók

610
HOZZÁSZÓLÁS:

Az izzadság és más testváladékok az élet természetes velejárói – Ám ami természetes, az nem feltétlenül kellemes is.izzadas-03

Amikor a verejték kiválasztásra kerül a hónalj- vagy más testrészeken elhelyezkedő izzadságmirigyekből, az még szagtalan. Tartalmaz viszont olyan vegyületeket, amelyek táplálékot nyújtanak a meleg, nedves helyeken megbúvó baktériumoknak. A folyamat során szúrós szagú melléktermékek képződnek.

A testszag kiküszöbölésének első lépése, hogy az érintett területeket naponta alaposan megmossuk langyos vízzel és enyhe szappannal.

De a legtöbb ember ennél többet akar tenni, ezért költünk dezodorokra és izzadásgátlókra, amelyek a testszag elfedésére szolgálnak:

  • E termékek többsége biztonságos,
  • de néhányuk az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki,
  • és van közöttük olyan is, amelyet mindenkinek jobb elkerülni.

Édes illatok és elzárt csatornák ⇒

A dezodorok és izzadásgátlók eltérő módon működnek:

  • A dezodorok a szagot próbálják megszüntetni, 
  • míg az izzadásgátlók magát az izzadást!

Általában mindkét típus biztonságosan használható.

A dezodorok (…):

(…) Elfedik vagy semlegesítik a szagokat. Egyes fajtáinak illata az izzadságszaggal keveredve eredményez kellemesebb illatot. Mások nátrium-bikarbonát bázisukkal semlegesítik a baktériumok által termelt, kellemetlen szagért felelős savakat.

Megint mások antibakteriális összetevőikkel magát a baj gyökerét támadják meg. A gyógynövény-készítményekben természetes antibiotikumok, pl. koriandermag található.

Az izzadásgátlók:

Olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek megszakítanak egy biológiai folyamatot – elzárják a verejtékcsatornákat, hogy megakadályozzák az izzadság megjelenését a bőrfelszínen. Ezért soha ne alkalmazzunk izzadásgátlót testedzés előtt, amikor szükség van az izzadásra a test lehűtéséhez!

A golyós és stift alakban kapható termékek mellett léteznek a reformélelmiszer-boltokban kapható „dezodoráló” kristályok vagy kövek, amelyek inkább izzadásgátlóként, mint dezodorként működő káliumsók maradványait hagyják a bőrőn.

Kerüljük az aeroszolos készítményeket!

Egyesek allergiásak a dezodorok és izzadásgátlók bizonyos összetevőire. Ha a termék bőrkiütést okoz, válasszunk másik típust, márkát – Ha érzékenyek vagyunk a dezodorokra, attól még lehet, hogy el tudjuk viselni az izzadásgátlókat és fordítva. Ha ez sem működik, gondolkodjunk el az olyan lehetőségeken, mint a hintőpor vagy a szódabikarbóna önmagában vagy kukoricakeményítővel, ill. fehér agyaggal keverve.

Ne feledjük, hogy a borotválkozástól a bőr érzékenyebbé válik, és közvetlenül a borotválás után a dezodor érzékenységi reakciót válthat ki!

A legtöbb izzadásgátló alapösszetevője az alumínium-klorid-hidroxid – Ha erre gyanakszunk, mint allergiás összetevő, kerüljük az alumínium-tartalmú termékeket, különösen az aeroszolos sprayket, amelyek könnyen belélegezhető apró részecskéket tartalmaznak.

610
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]