TÉMÁK, Kategóriák

Gyógyítsa a sebeket mellékhatásmentesen gyógynövényekkel

624
HOZZÁSZÓLÁS:

Külső nehezen gyógyuló sebek esetén a B5-vitamin megoldás lehet, a gyorsabb gyógyuláshoz. Igen sgyogynovenyek-gyogyfuvekok sebkenőcs tartalmaz B5-vitamin származékot.
Sebek gyógyítását elő lehet segíteni nagyobb adat C-vitamin illetve cink együttes bevitelével is, mely egyben a fertőzésekkel szembeni védelemben is segít.

Körömvirág

Zúzott és tépett sebkezelésre, a legjobb gyógymód, melyet már évszázadok óta használunk. Műtétek utáni sebkezeléseknél, a sebet gyorsan begyógyítja, a viszkető érzést megszünteti. Seb gyógyítására a körömvirág kenőcsöt használjuk, de főzet is készülhet belőle vérbaj ellen. Ez ma már nem igazán használjuk. A körömvirág hatóanyagai a sebkezelésben, a virágban calendulin festőanyag, a salicylsav, keserűanyag illetve saponin.

Aloé

Sebek, égések, forrázások, napfény okozta leégésre, karcolások, horzsolások esetén, az aloéból készült krémek gyorsítják a gyógyulás folyamatát. Az aloé sebgyógyító hatását először 1935-ben tették közzé egy amerikai orvosi lapban. Beszámoltak egy nőről akinek röntgensugarak okozta égési sebeit sikeresen meggyógyította a növény levágott leveléből nyert zselé. Az eset óta több tanulmányban olvashatjuk, hogy az aloé tényleg képes az első- és másodfokú égési sebek, sérülések gyógyulásának felgyorsítására.

Útilapu, útifű meg fonnyadózsír

Földutak mentén, árkok partján, gyepeken, töltéseken és füves részeken megtalálható gyógynövény. Régen a mezítláb járás korában sok falusi ember talpa, sarka kicserepesedett, megrepedezett vagy tövis szúrta kelés keletkezett rajta. Esténként a gyógyítandó lábat megmosták, fonnyadózsírral dörzsölték be, és útifűlevelet kötöttek rá. Az útifűfajok baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének köszönhető.

Sáfrányvirág, szeklice, kenyérbél és tej-gyógyír

A sáfrányt kertekben termelték, termelik itt-ott ma is. Kicserepesedett, kirepedt, vért serkedző lábra, szélkifújta arcra, kézfejre kevés vízzel felhígított tejet, kb. 2 dl-t forraltak fel, benne jó apróra összevágott sáfrányvirágból, 4-5 csipetet, amit kenyérbéllel lágy tésztává gyúrtak. Napjában egyszer ebből kötöttek fel egy kis lapocskát a sebes bőrfelületre.

Fekete nadálytő

A növény tartalmaz allantoin vegyületet, amely elősegíti az új sejtek növekedését és ez igazolja a több mint 2.500 éves használatát. A fekete nadálytőt kis vágásoktól az égéseken át, a csatákban szerzett nagy sebesülésekig szinte mindenre használták. Sebgyógyító képességén kívül, tanulmányok igazolják gyulladáscsökkentő hatásait is. Az allantoin számos, recept nélkül is kapható bőrápoló krém aktív összetevője. Az orrherpesz, illetve a hüvelyi fertőzések kapcsán fellépő viszketegség elleni kenőcsökben is jelen van.

Indásínfű, ínfű, vereshátú gaz, íngyújtó gaz

A ritkás erdőkben, erdőszéleken, erdei utak mentén növő indásínfű vagy vereshátú gaz levél, bármilyen sebre igen közismert a népi gyógyászatban. Csak frissen használjuk. Előtte megmoncsálják és megtördelik, hogy nedvesedjen, és nyállal felragasztják, fel is kötik a sebre. Naponta cserélték, éjjelre frisset raktak fel. Igen jól gyógyít.

Vadárvácska, mezei árvácska, császárszakáll

A mezei árvácska, ritkás erdőkben, földutak és megmunkált földek mellett, fasorok alján, de főleg parlagokon előforduló gyógynövény. Régebben a száj, orr és fej sebeit, az ótvart is vadárvácska teájával mosogatták. 1 liter vízben 6-8 csipet száraz anyagot főztek fel a növény virágos-leveles föld feletti részéből, napjában kétszer háromszor megmosogatták vele a sebeket. A borogatás is hasznos. Belsőleg csak az fogyassza, akinek magas a vérnyomása, mert arra is hat. A vadárvácska hatóanyagai: violakvercitrin flavonglikozidot, cukrot, savakat, kvecetin aglikont, violanin antocián glikozidot, nyomokban szalicilsav-metilésztert és illóolajat.

Papsajtmályva

Magyarországon, füves udvarokban, kerítések mellett igen gyakori a papsajtmályva. Mezítláb járáskor gyakran megszúrta, kihasította valami régen az emberek talpát. Ilyenkor a sebet gyenge ecetes vízzel lemosták, és a papsajtmályva vagy útifű megnyálazott levelével leragasztották. A papsajtmályva hatásosabb, ha megtördeljük a leveleket. Éjjelre mindig frisset rakjunk fel. A papsajt hatóanyagai: malvin antocián glikozid, nyálka és cseranyag.

Fehér bab, kanpaszuly

Kutyaharapás okozta sebre a nagyszemű fehér babot vízben megpöffesztették, kettéhasították, így rárakták, rákötötték a sebre, annyit, amennyi elfedte. Hatóanyagai: 50% keményítő, gumi, dextrin és fehérje.

Mézszurok, propolisz-birkafaggyú gyógyír

Kutyaharapásra gyógyírt is készítettek a falusi emberek belőle. Két evőkanálnyi kiolvasztott birkafaggyúban 5-6 csipet propoliszt olvasztottak fel, s hagyták kihűlni. Kettő-háromszori kenés után begyógyul a harapás

Ebfű, ebnyelvűfű, kutyanyelvűfű

Az ebfű levele, homokos talajon terem, kb 30-40 cm magas növény, mely kutyaharapásra, de más nyílt sebekre, vágásokra is igen jó gyógynövény. Nyersen rákötözzük a sebekre, napjában egyszer cseréljük. Vagy a teájába mártogatott gyolccsal borogatjuk, naponta kétszer cserélve. 1 liter vízben 8-10 csipet levet főzünk fel. Az ebfű hatóanyagai: cseranyag, baktériumölő hatás anyagok, nyálka és illóolaj.

Kecskerágó-zsír gyógyír

A növény a száj, az orr és a fej körüli sebesedést a népi gyógyászat kecskerágó magjával is gyógyította. Kb. 10-15 szem magot mozsárban összetörtek lisztté és gyengén felolvasztott zsírral összekeverték. Ezzel kenegették, gyógyítgatták a sebeket.

Orvosi bakfű

Erdei tisztásokon, erdei utak mentén, hegyi réteken és cserjésekben termő gyógynövény. Az orvosi tisztesfűből, vagy miként a nép nevezi testfűből, teát készítettek sebekre, kelésekre. 1 liter vízben 6-7 csipetet főztek fel és napjában háromszor-négyszer mosogatták vagy kétszer borogatták vele a sebeket. A tea belsőleg, asztmás hurutos bántalmakat, epilepsziát is gyógyít. Az orvosi bakfű hatóanyagai: kovasav, szaponin, cseranyag, kolin, keserűanyag és egy glikozid.

Tarlófű, tarlóvirág vagy tisztesfű

Régebben búzatarlókon, utak mentén termett növény. A tarlófüvet vagy tarlóvirágot, a népi gyógyászatban sebek gyógyítására is használták. A friss leveleit felkötözték a sebekre vagy télire megszárítva teának főzték meg. A teával készített borogatással kezelték a sebet. A tarlófű hatóanyagai: glikozid, kovasav, kolin, betain, csersav, keserűanyag, nyálka, illóolaj és szaponin.

Lizinka, csontfű

A linzinka levele, mely patakok mentén, mocsarakban, lápokban, főként sásokban előforduló gyógynövény, mely bármilyen sebet, még a gyulladást és kelést is gyógyítja. A lizinka levélből teát főzhetünk vagy borogatásként kezelhetjük vele a sebet. A felrakott leveleket éjszakára kell lecserélni, teájával pedig kétszer-háromszor mosogatni vagy kétszer borogatni.

Pokolgaz (libatop)

A nóparéjjal együtt termő, főleg kertekben előforduló gyógynövény, a cipő okozta törésekre, hólyagokra (pokolhólyagra) használták. A fehér libatop levelét kötötték, ami kifakasztotta és kipukasztotta a sebet. Csak a friss levelét használjuk fel, éjszakára cserélve. A pokolgaznak étvágyjavító és vizelethajtó hatása is ismert. Óvatosan használandó, mert erős hatású drog. A pokolgaz hatóanyagai: aszkaridol-tartalmú illóolaj és szaponin.

Seb gyógyítása esetén tilos:

Alkohol fogyasztás és dohányzás.

624
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]