TÉMÁK, Kategóriák

Hogyan ápoljuk bőrünket és hajunkat a terhesség alatt?

590
HOZZÁSZÓLÁS:

Terhesség elején a bőr víztartalma nő, kisimul, fényesebbé válik. Az elvékonyodott felszíni rétegen áttűnő bőr alatti szövet jellegzetes, kedves pírt kölcsönöz az arcbőrnek. Szinte valamennyi bőrelváltozás javul. Az addig száraz hám kevésbé repedezik, s zsíros bőr is kevesebb kezelést igényel.

A terhességi striák és viszkető bőrterhesseg-08

A terhesség második felében gyakran tapasztalható a has bőrének viszketése, amely sok esetben összefügg a striák megjelenésével. A terhességi striák a bőr alatti kötőszövet feszüléséből adódó mikroszkopikus repedések.

A különböző kollagén tartalmú bőrtápláló szerek, balzsamok fokozzák a bőr rugalmasságát, csökkentik a striák kialakulásának esélyét és a viszkető érzést is.

Más esetekben, főleg a terhesség végén, a bőr viszketését csak gyógyszerekkel tudják elviselhetővé tenni. Ez egyrészt helyileg alkalmazott nyugtató hatású rázókeverékek, másrészt antihisztamin tartalmú enyhe gyógyszerek segítségével érhető el.

A terhesség során fellazuló bőr – különösen az összefekvő területeken – könnyebben ázik fel. A rendszeres testápolás, a naponkénti többszöri fürdés, az érintkező bőrfelületek olajjal, esetleg kamillás vagy babahintőporral való kezelése megelőzi e területek gyulladásos megbetegedését és tartós elszíneződését.

A terhesség vízvisszatartással jár, a bőr alatti kötőszövet hidratációja fokozódik, s ez a bőr zsírtartalmának relatív csökkenéséhez vezet. Ez az egyébként zsíros bőrű nők számára előnyös változás, ám a száraz, feszes bőr könnyen kirepedhet, ha zsírtartalmát nem pótoljuk megfelelő bőrtápláló krémekkel.

Azoknak az asszonyoknak, akik terhességük előtt erősen festették magukat, nem szükséges elhagyniuk korábbi sminkjüket, de célszerű, ha tompább színekkel, kevésbé feltűnő kontúrokkal emelik ki vonásaikat.

A zsírveszteség miatt egyébként is indokolt csínján bánni a köztudottan szárító hatású arc- és szemfestékkel.

A terhesség alatti tisztálkodás

Nemcsak a bőr és a bőr alatti kötőszövet változik, fokozódik a bőrmirigyek – elsősorban a faggyú- és izzadságmirigyek – aktivitása is. Elengedhetetlenül fontos a rendszeres tisztálkodás.

A védő zsírréteget teljesen eltávolító, szárító, lúgos szappanok helyett habfürdők és fürdés utáni ún. bőrbalzsamok használata tanácsolható. Kozmetikusok az arc és a kéz bőrének olajos letörlését javasolják a szappan helyett.

A kéz hajlamos a kiszáradásra, ezért napjában többször is célszerű bekenni.

A haj állapota is megváltozik

A haj megszokott karakterisztikája is változik a terhesség alatt. A haj- és bőrelváltozások a terhesség jellemző kísérői. A terhesség vége felé nem egy terhes tesz említést, hajhullásról, ami a szoptatás ideje alatt tovább fokozódhat. Aggodalomra azonban nincs ok. A hajhullás átmeneti, csupán hormonhatás következménye, amely a szoptatás után, a menstruáció visszatértével teljes mértékben megszűnik, a haj megerősödik.

Ha a hajhullás nagyfokú, célszerű a hajat átmenetileg rövidre vágni, ami segíti és gyorsítja a regenerációt.

A bőr kifényesedése és szárazzá válása

A terhesség alatt szokásos bőrfényesedést kevés púderrel vagy tisztító fedőkrémek rendszeres használatával lehet ellensúlyozni. Különösen jótékony hatásúak a vizes fázisú kollagén készítmények.

Nyári, napos időben előfordul, hogy a terhesek bőre hirtelen szárazzá, repedezetté válik, és ez különösen a napsugárzásnak kitett arcbőrön, kézháton kellemetlen. Tartós védőhatást kétfázisú krémekkel érhetünk el, amelyek gyorsabban oldódó komponense hamar beszívódik a bőrbe, míg a lassú komponens mintegy védőrétegként vonja be azt.

Hasonló jelenség az ajakpírnál is észlelhető. Szőlőzsírok, esetleg magas zsírtartalmú rúzsok meg szüntetik a panaszokat. Ha a fényérzékenység olyan fokú, hogy jelentős bőrpírral, gyulladással társul, célszerű a napvédő krémek használata. Ez fokozottan érvényes vízparti nyaralás vagy téli hegyi üdülés idején. A terhes bőre mindig legalább 3-4 faktorral érzékenyebb a napra, mint a nem terhesé.

Ráncok és pattanások

A szemhéj körüli ráncok, kicsiny szarkalábak megjelenése kora terhességben átmeneti, ez többnyire magától eltűnik, vagy hidratáló kenőcsökkel, kozmetikumokkal kendőzhető. A szem környékének enyhe pasztellszínekkel való színezése is jól bevált a jelenség takarására.

A terhesség alatt az addig előforduló kisebb pattanások általában eltűnnek. Másoknál főleg a terhesség második harmadában aknénak nevezett piciny, sárga középpontú, bőrpírral övezett pattanások jelennek meg.

Ne nyomkodjuk őket, mert a bennük levő fertőzött zsírok mélybe terjedését és a folyamat romlását okozhatjuk. Eltávolításuk, tisztításuk a kozmetikus feladata.

Házilagosan az érintett terület gőzölése, fellazítása, tisztán tartása tanácsolható. A bőr zsírtartalmának pótlása feltétlenül szükséges.

590
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]