TÉMÁK, Kategóriák

Hogyan óvjuk bőrünket a nap káros sugaraitól?

616
HOZZÁSZÓLÁS:

A napfénynek hosszabb ideig kitett vagy a napozáshoz hozzá nem szokott bőrben jelentkező égető érzést a napfény ultraibolya (UV) sugarai okozzák.canstockphoto16499992

Az UV sugárzásnak három típusa van. A legkevésbé ártalmas az UV-A; ez is barnít, de csak ritkán éget. Mindamellett behatol a bőr mélyebb rétegeibe, és hozzájárul a bőr korai öregedéséhez, valamint fokozza a bőrrák veszélyét.

Az UV-B sugárzás veszélyesebb: erősen barnít, és súlyos égést is okozhat.

Az UV-C sugárzás öregíti a bőrt, és bőrrákot okoz.

Milyen tüneteket okoz a bőr leégése?

Kisebb leégéstől az ember bőre kipirosodik, érzékeny lesz, viszket. Néhány nappal később a bőr megbarnul, mivel a további leégés megelőzésére a bőrben sötétbarnás, feketés színű pigment, melanin termelődik.

A súlyosabb leégés hatására nagyobb, fájdalmas, nedvvel teli hólyagok keletkeznek, amit a bőr külső rétegeinek hámlása követ.

Sok UV sugárzás hatására a bőrrák veszélye nő. Az ausztrál napimádók között például nagyon megugrott a bőrrákos esetek száma. Az Egyesült Államokban évente 300-400 ezer új bőrrákot diagnosztizálnak. A betegség előfordulási aránya Magyarországon is egyre nő.

Hogyan védekezhetünk a leégés ellen?

Figyelmesen válassza ki a legmegfelelőbb naptejet, napolajat, napozókrémet. Mivel az egyes termékek eltérő mértékben szűrik ki a sugarakat, megvételük előtt olvassa el a rajtuk levő tájékoztatót. A legnagyobb fokú védelmet a cink-oxidos vagy titán-dioxidos „napárnyékoló” krémek nyújtják, melyek az UV-B és UV-C sugarak legnagyobb részét és az UV-A sugarak jelentős részét is kiszűrik. Mivel ezek a készítmények „piszkos színűek”, ezért leginkább a kisebb, érzékeny területekre, például az orra vagy az ajkakra valók.

A „napszűrő” készítmények védő hatását a faktorszámmal jellemzik. Ez az érték azt fejezi ki, hogy a készítmény alkalmazásával a bőr hányszor több napfényt visel el leégés nélkül. Állandó alkalmazás mellett a húszas faktorú naptej, napozókrém vagy napolaj hússzoros védelmet ad.

Soha nem lehet túlvédeni a bőrt. Azoknak is használniuk kell napvédő készítményt, akik le akarnak barnulni. A világos bőrűeknek nagy faktorszámú készítményt kell használniuk, a barnább bőrüknek viszont, akik sohasem szoktak leégni, kisebb faktorszámú Is megfelelő lehet.

Ha az ember csak óvni akarja a bőrét, akkor ne tegye ki hosszabb ideig erős napsütésnek, és valahányszor napra megy, viseljen védőruhát, s használjon nagy faktorszámú krémet. A bőrbe bedörzsölhető naptej vagy napozókrém tovább védi a bőrt, mint az olajok és a habok.

A barnulást elősegítő termékek, valamint a faktorszám nélküli napozókrémek rendszerint csak nagyon csekély védelmet nyújtanak. Ezeket legfeljebb pár perces napozáshoz használja, vagy akkor, ha már jól lebarnult.

A hegyekben különösen vigyázni kell mert a vékonyabb levegőréteg kevesebb napsugárzást szűr ki, és így erősebb az UV sugárzás. Síelés közben még jobban kell vigyáznia, mert a hó a rá eső fény 90%-át visszaveri, így a síelőt majdnem kétszeres sugárzás érheti.

Ráadásul a hóról visszaverődő fény olyan, a napsugárzáshoz hozzá nem szokott testrészeket Is érint, mint például az áll alatti rész; ezeket a területeket különösen óvni kell. A trópusokon és a mediterrán országokban Is fokozottan kell óvni a bőrt.

616
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]