TÉMÁK, Kategóriák

Így kell kezelni a keléseket

773
HOZZÁSZÓLÁS:

A kelés gyulladt, gennyel telt bőrelváltozás, amely gyakran a szőrtüszőkből indul ki. A bőrben levő szőrtüszőt és az azt körülvevő sejteket baktériumok – általában Staphylococcusokpusztítják el, és sűrű, sárga genny képződik. Ahogyan a gennyel teli tömlő növekszik, a genny is gyűlik, majd a kelés 1-2 héten belül kifakad és szétszóródik.furunkulus-keles-05

Egyes esetekben számos szőrtüsző válik fertőzötté, és így kelések egész csoportja alakul ki, amit karbunkulusnak neveznek. A kelés és a karbunkulus egyaránt a tályog egyik formája; általában a szőrrel fedett bőrfelületeket érintik (pl. nyak, orrlyukak hónalj, csukló). Tályog kialakulhat a fogínyen Is.

A kelések leggyakrabban kimerültség, igen nagy fáradtság, a helytelen táplálkozás miatt legyengült állapot vagy cukorbetegség talaján jelennek meg.

Hogyan kell kezelni?

Bár a kelés mindennapos betegség, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kezelés nélkül a fertőzés tovaterjedhet, végül lázat és általános gyengeséget okozhat, különösen akkor, ha a genny bejut a véráramba. Ezért sem szabad a kelést nyomkodni.

A karbunkulus orvosi ellátást Igényel, miként a kelés is, ha különösen fájdalmas, ha a gyulladás terjed, de nem gyűlik meg, vagy ha a genny nem ürül ki, bár a kelés meggyűlt. Az arcot (különösen a szem környékét) érintő gennyes folyamatok a koponyaüregbe Is behatolhatnak, és ott életveszélyes fertőzést okozhatnak, ezért ezeket feltétlenül orvossal kell kezeltetni, és nem szabad őket nyomkodni!

>>> Figyelem! A kelésből kikerülő baktériumok bekerülhetnek a meleg ételbe, ahol gyorsan elszaporodhatnak, és ételmérgezést okozhatnak. A kelésben szenvedők alaposan mossák meg a kezüket, mielőtt ételhez nyúlnak; nem szabad konyhán dolgozniuk, és más törülközőjét nem használhatják, mivel a kiürülő genny erősen fertőz.

Mit ajánl a természetgyógyász?

Alkalmazzon kaolinos vagy magnézlum-szulfátos dunsztkötést (gyógyszertárban szerezheti be), hogy a kelés gyorsabban meggyűljön. A gennyet magnéziumos dunsztkötéssel húzza ki.

Esetleg alkalmazzon kenyeres dunsztkötést 3-4 óránként: morzsoljon egy szelet kenyeret forró tejbe vagy vízbe, csavarja gézbe, nyomkodja ki, és forrón helyezze a fertőzött felületre.

Naturopátia

A kelések gyógyításában és megelőzésében a teljes értékű tápanyagokból álló étrendet tekintik kulcsfontosságúnak. Az első 2-7 napra nyers zöldségekből és gyümölcsökből álló tisztító étrendet írnak elő. A személyes higiéné és a bőrvédelem is nagyon fontos.

Dunsztkötést görögszéna összetört magjából Is készíthet; az alapanyagot természetgyógyászati szaküzletben keresse. Csavarjon egy teáskanálnyit fóliába, és lassú tűzön forralja egy csésze vízben 10 percig. Csöpögtesse le, és helyezze a magvakat egy darab gézre, azt tegye a kezelendő felületre, és gyengéden rögzítse.

Hasonlóan jó megoldás, ha forró, puhára főtt hagymát helyez a kelésre, hogy meggyűljön, vagy egy vékony szelet lédús citromot kötöz rá lazán.

Fitoterápia

A gyógyfüvészek szerint a kelés azt jelzi, hogy a szervezet megtisztításra szorul. A vér tisztítására borbolyából, bojtorjánból, cayenne-i borsból, kúpvirágból, hldrasztiszgyökérböl vagy sárga lóromból készült erős teát ajánlanak. Egy teáskanálnyit adjon a kiválasztott gyógynövényből egy csésze forró vízhez, és amikor a tea egy kissé már kihűlt, 2-3 óránként egy teáskanállal fogyasszon belőle.

Dunsztkötést amerikai szilfa kenőcs és forró víz keverékéből készíthet; ezt melegen kell alkalmaznia, több napon át: elősegíti a kelés kitisztulását és a sebgyógyulást.

Mit mond az orvos?

Ha a kelés nem fakad ki magától, az orvos metszést ejt rajta, hogy a genny eltávozhasson.

Antibiotikumokat is felírhat a baktériumok elpusztítására és a fertőzés tovaterjedésének megelőzésére. Cukorbetegség gyanúja esetén vér- és vizeletvizsgálatot végeztet.

773
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]