TÉMÁK, Kategóriák

Tippek az otthoni kéz-és körömápoláshoz

630
HOZZÁSZÓLÁS:

Különösen a háziasszonyok és a kétkezi munkások dolgoztatják agyon a kezüket. A kézfejet puha bőr borítja, rajta finom szőrszálakkal, faggyú- és verejtékmirigyekkel. A tenyér vastagabb bőrén nincsenkezapolas-arcapolas-borapolas-szepseg-borek szőrszálak vagy faggyúmirigyek, annál Inkább verejtékmirigyek, amelyek meleg vagy stressz hatására nyirkossá teszik az ember tenyerét.

A körmök látható része érzéketlen keratinból áll. A köröm életünk végéig folyamatosan nő; átlagosan 16-20 hét alatt nő meg a körömágytól az ujjbegyig.

Hogyan ápoljuk körmeinket?

Az állandó nyomás vagy dörzsölődés bőrkeményedéseket okoz. Az elhalt bőr eltávolításához használjon bőrradírt, és kenje be kéz- vagy testápolóval, éjszakai krémmel a kezét.

Olykor a köröm felső rétegei elválnak és lehasadoznak, a köröm könnyen berepedezik. Ilyen tünetek mosogatószerek, oldószerek és egyéb vegyi anyagok, túl durva vagy fémből készült körömreszelő és -fényesítő, fehérjeszegény étrend hatására, vagy egyszerűen a magas életkor következtében alakulhatnak ki.

Vágja gyakran rövidre a körmét, s fogadja meg az alább leírt tanácsokat.

Hasznos, ha esténként körömápoló krémet vagy olajat dörzsöl a körömágyba, és több fehérjét, vitamint fogyaszt. Van, akin az Is segít, ha megeszik napi 2 kanál kocsonyát vagy 1 kiskanál zselatint. A körömlakk „megragasztja” a töredező körmöket, de előtte alapozásul kenje be őket valamilyen hidratálószerrel. Ameddig lehet, ne használjon körömlakklemosót, helyette inkább vigyen fel újabb réteg hidratálót és/vagy lakkot.

Ha a körme száraz vagy törékeny lesz, mártsa naponta fél órára meleg olívaolajba.

A körmein levő kisebb barázdák eltüntetésére használjon alapozót, amely kitölti az egyenetlenségeket. Ezt a szépséghibát a köröm végül „kinövi”. A mélyebb árkok és barázdák sérüléstől vagy egy felhámhoz közeli cisztától eredhetnek. Az árkok berepedhetnek és elfertőződhetnek. Keresse fel az orvosát, ha gyulladást vagy duzzanatot észlel.

A kezek gyakori vízbe merítése körömszálkásodást okozhat – a körömágyat fedő hám elválik a körömtől, s ez gyakran utat nyit a fertőzéseknek. Manikűrollóval óvatosan csipkedje le a kiszálkásodott részeket, és kenje be őket valamilyen fertőzésgátló krémmel. A szálkásodás megelőzhető, ha éjszakai kéztápláló krémet használ.

Egy erős ütés vagy nyomás bevérzést okozhat a köröm alatt, így az megfeketedhet. A kisebb sérülések maguktól lenőnek. Ha azonban a körme nagyon fáj, leesik, vagy a vérzés folytatódik, forduljon orvoshoz.

Némelyik körömlakk, különösen ha alapozó nélkül használják, elsárgítja a körmöt. Ezt a szépséghibát Is a lenövés – tehát az idő – orvosolja, csakúgy, mint a köröm fehér pöttyeit és foltjait.

Intelmek kézápoláshoz

 • Állítson össze egészséges és kiegyensúlyozott étrendet, benne sok kalciummal, B-vitaminnal, vassal, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel.
 • Használjon hidratáló alapozóbevonatot a körömlakk felvitele előtt.
 • Húzzon cérnakesztyűt a bőrét kiszárító munkákhoz.
 • Éjszakára kenje be a kezét kézlágyító krémmel; szükség esetén az alváshoz is viseljen pamutkesztyűt. Kerülje az oldószereket és a nagyon lúgos (7,5 feletti pH-értékü) szappanokat.
 • Manikűrözzön hetente legalább egyszer. Óvja kezét az erős napsugárzástól, a szélsőséges hőmérsékletektől és a nagyon száraz levegőtől. Reszelje le a körmeit minél gyakrabban, de mindig csak egy irányban. Sikálja meg napjában egyszer a körmét puha körömkefével és meleg, szappanos vízzel.
 • Szárítsa meg alaposan a kezét, és kenje be krémmel minden kézmosás után. Viseljen (pamutbélésű) gumikesztyűt, ha nedves munkát kell végeznie. Ha allergiás a gumira, használjon műanyag kesztyűt. Ha kesztyűben nem tud dolgozni, kenje be krémmel a kezét.
 • Ne használjon olyan acetonos körömlakklemosót vagy körömlakkot, amely nem tartalmaz a túlzott kiszáradástól óvó olajat.
 • Ne használjon formaldehides alapozót, illetve körömlakk-erősítőt és lakkot a körömágynál, mert ezek túlságosan szárítanak.
 • Ne használjon lanolinos krémet vagy kéztejet, ha úgy érzi, hogy a bőre allergiás rá.
 • Ne piszkálja a körömágy bőrét, és ne tolja vissza túl erősen. Ne rágja a körmét.
 • Ne vágja ki a körömágy körül a bőrt. Ha ez elkerülhetetlen, akkor bízza manikűrösre.
 • Ne vágjon körmöt, csak meleg fürdő után, amikor hajlékonyak a körmei. Ne vizezze be a kezét, ha nem muszáj.
630
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]